Do bojů o první sadu medailí se nejprve vydají ženy, které mají 22. června na programu silniční závod. V něm nás bude reprezentovat jak Jarmila Machačová, tak Nikola Nosková.

Počet startujících jednotlivých zemí je limitovaný, neměla by tu mít výraznou početní převahu žádná velmoc, což nám hraje do karet. Trasa závodu je rovinatá a vede po městském okruhu, závod by tedy měl sedět Jarmile. Nikola by potřebovala spíše náročnější profil, je ale ve výborné formě a rozhodně umí překvapit,“ sdělil svá očekávání reprezentační trenér Tomáš Konečný.

O den později následuje silniční závod mužů. V něm se představí celá pětice závodníků, ve které však došlo na poslední chvíli ke změně, když Petr Hampl zastoupí zraněného Aloise Kaňkovského.

Kaňkovský měl být lídrem týmu a do Minsku se těšil. Bohužel je to sport a prioritní je teď jeho rekonvalescence. Věřím, že ho dokáže zastoupit Franta Sisr nebo Dominik Neuman, na ty budeme v případě hromadného dojezdu sázet,“ pokračuje se svými plány Konečný.

Nakonec přijde na řadu časovka jednotlivců, konkrétně 25. června a na její start se v českých národních barvách postaví Nikola Nosková, Jarmila Machačová, Jan Bárta a Jakub Otruba.

Nikola v loňském roce získala bronz na Mistrovství Evropy do 23 let, Jakuba od medaile dělila jedna sekunda, takže i přes svůj věk mohou pomýšlet také v elitní kategorii velmi vysoko. Jarmila je zkušená závodnice a časovku zajet umí, nejvíce si ale slibuji od Honzy Bárty, na Okolo Maďarska vyhrál úvodní prolog a je ve skvělé formě, když se všechno sejde, může pomýšlet na medaili,“ dodává Konečný.